Thuiskomen is het altijd al op Ameland, al heel lang en nog
elke keer steeds meer.
Thuiskomen op het eiland van mijn jeugd, het eiland waar
wij al zoveel herinneringen hebben liggen, lief en leed. Elke keer weer wanneer
de boot los komt van de wal begint het thuiskomen, en eenmaal aangelegd in Nes
voelt het als thuis.
Samen, en ook alleen, is het steeds weer genieten, genieten
van de rust en de ontspanning, de natuur en de mensen, de zee en het strand, de
mooie luchten en de konijntjes rondom het huisje. De grote boze buitenwereld is
ver weg, en ik voel me altijd weer zo los daarvan wanneer ik hier ben.
Dit weekend was weer zo’n moment, een moment van lucht,
liefde en herinneren, en daar hoort natuurlijk ook uit eten bij. We hebben al
zoveel plekjes, voor koffie, een Nobeltje, een lunch of een maaltijd. Elk
plekje heeft zijn eigen charme, maar dit weekend hebben we toch weer een
pareltje ontdekt. Niet zomaar een pareltje maar een soort van thuiskomen, thuis
in een nieuw huisje, ofwel thuis in ‘t Nije
Huuske in Buren.
Het restaurant voelt als een warme huiskamer, de beide
eigenaars voelen als een warme gastheer en gastvrouw, met de nadruk op warm.
Er is een kaart, maar wanneer we niet kunnen kiezen wordt
er spontaan een combinatie gemaakt van verschillende verrukkelijke gerechten,
zodat we samen kunnen proeven van al dat lekkers. En lekker is een
understatement, de gerechten zijn stuk voor stuk meer dan verrukkelijk!
Botermalse rendang met haar zo authentieke smaak,
bijzondere spareribs zonder botje die je bijna kunt zuigen, en een schnitzel
vers gepaneerd met een blauwe kaas en meer heerlijks daardoor.
Zo overheerlijk en met zo veel liefde en aandacht
geserveerd dat we besluiten om de volgende dag weer naar dit mooie Nije Huuske
te gaan, dit keer voor de vis.
We laten ons verrassen, zo hebben we afgesproken, en een
verrassing wordt het.
Het voorgerecht met zalmtartaar en coquilles en kokkels met
zeekraal en Pernot, hoe verzin je het.. Daarna het hoofdgerecht, een
overheerlijke schotel met mosselen uit Nieuw Zeeland, huisgerookte zalm en een
hele verse Griet, gelardeerd met knapperige gebakken aardappeltjes en beetgare
groenten.
Genieten met met een hoofdletter, en intussen verwend en
verwarmd door een lieve gastvrouw en gastheer/kok. Als afsluiting natuurlijk
een bijzonder dessert waarvan ik alleen de Bikkel nog graag wil noemen,
speciale chocola die je met een hete drank moet laten smelten in je mond..
Die ervaring ga ik niet beschrijven, die moet je gewoon
zelf ervaren!
Maar, los van dit meer dan heerlijke eten, is dat wat het
verschil maakt de huiselijke sfeer, de aandacht en de passie voor koken.
Wij voelden ons verwend.
Het voelde als thuiskomen, zoveel meer dan een menukaart
alleen...
Dankjewel Sijtse en Gerdien voor twee heerlijke avonden!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten