Gisteravond, ik kom thuis uit werk en bedenk me wat ik vanavond wil eten. Ik kan even niets verzinnen en pak nog even de folders erbij die ik apart gelegd heb. In de folder van Appie valt mijn oog op boerenkool, 1+1 gratis. En al ben ik alleen, stamppot maak ik nooit een beetje. Gelukkig heb ik nog kinderen die maar al te graag een bakje ophalen en een diepvriesvakje. Dus ga ik voor stamppot boerenkool. Ik loop eerst naar Buurman voor een (h)eerlijke rookworst en spekjes. Vervolgens door naar de Appie waar tot mijn verbijstering heel veel vakken volkomen leeg zijn. Geen boerenkool, geen hutspot, alle stamppotgroenten zijn strak uitverkocht. De vermoedelijke oorzaak is de tijdelijke sluiting van de Jumbo wegens een verbouwing. Dan maar door naar de Aldi maar ook daar geen boerenkool. Het is inmiddels drie minuten voor zes, bijna sluitingstijd van de groentewinkel Van Hees. Op mijn vraag of ze boerenkool hebben krijg ik als antwoord dat ze het alleen uit de vriezer hebben, het is nog te vroeg voor verse boerenkool. Ik vraag me af waar dan die boerenkool van de Appie vandaan komt maar ben blij dat ik boerenkool heb. Lekkere alvast vers geschilde aardappels erbij dus blij loop ik de winkel uit met 2 kilo aardappels en 800 gram boerenkool uit de vries, mét een advies hoe ik dit moet klaarmaken omdat ik normaal altijd vers koop.
Thuis pak ik mijn grootste pan en zet de aardappels op. Wanneer ze koken de diepgevroren boerenkool erbij en de laatste tien minuten de rookworst van de slager die al gegaard is. Dat laatste vind ik nog steeds een dingetje omdat ik het liefst écht verse rookworst heb die ik lekker in de pan mee laat garen maar ook dat lijkt steeds meer afgestemd te worden op “gemak dient de mens”. Ik bak tenslotte de spekjes zachtjes uit die écht spekjes zijn, giet met gevaar voor eigen leven de belachelijk grote pan boerenkool af waar natuurlijk veel meer vocht afkomt dan normaal en dan is het stampen geblazen. Twee lepeltjes chili crunch erdoor van de boerenmarkt Spice it Up en de uitgebakken spekjes erdoor en dan nog eventjes laten staan zodat alles lekker met elkaar kan mengen.
Dan is het moment om een bord vol te scheppen met natuurlijk een stukje rookworst erbij. En ach, die eerste hap.. wat een goddelijk lekkere stamppot is dit geworden! Alles smaakt naar puur, geen bewerkingen, geen toegevoegde rotzooi. Van aardappel tot rookworst en alles wat daar tussen zit is het gewoon een feestje om te eten. En ja, het kost iets meer maar ik krijg véél meer! Veel meer smaak, veel meer genieten en daarna ook een blije zoon die een bakje kwam halen en de stamp ook heel erg lekker vond.
Vanavond bak ik een flinke portie zachtjes op en die smaakt zo mogelijk nog lekkerder dan gisteren. Met nog een paar porties in de diepvries heb ik nog een paar heerlijke maaltijden in het vooruitzicht. En hoezeer ik gisteren eerst ook baalde bij de lege vakken, nu ben ik alleen maar blij én wijzer.
Tóch nog boerenkool, maar dan échte..!
NB: op de foto het bijna lege bord 😅
Geen opmerkingen:
Een reactie posten